Hem » Kultur

Allt mer övernaturligt i böcker

I böckernas värld är allt möjligt, det är ingen som kan säga något om det. Vad man kan se som trend är att allt fler böcker handlar om skräck och om det övernaturliga. Vad kan detta bero på?

Böcker är fascinerande på vi kan med hjälp av ord och sidor förflytta oss från vår dagliga liv till en helt annan plats och verkligen sugas in i en annan berättelse. Nu verkar det inte bara råda skräck i världen utan vad man sett är att den även letat sig in i litteraturen. Vi är inte lika rädda för det främmande längre utan snarare vill vi söka svar på det vi inte vet. Att hitta en spådam är exempelvis inte längre några problem och ses som något naturligt om man vill söka svar. Men, kanske kan man även få ett lugn av att läsa litteratur med skräck och spänning. Tur då att det just nu råder en trend med böcker om skräck.

Skräcken klättrar

Många är det som tänker på Stephen King när det kommer till skräck och böcker, men nu gäller det att tänka om då allt fler rör sig in på marknaden under genren skräck. Stephen King kommer så klart alltid att ha en framstående roll, men om man gillar att få gåshud kan det vara på tiden att bredda sig. Metro.se skriver en artikel om just skräckens intåg och att det inte bara är i litteraturens värld som man får kalla kårar utan även i filmens värld är det ve och fasa för hela slanten.

Varför kan man då undra, och kanske är det för att världen ser ut som den gör och att det då blir enklare att både skriva och läsa -eller titta, på skräck när man blivit mer hämmad? Vad som även är intressant är tankarna på vad det är som gör att vissa är mer benägna att kunna se och läsa skräck än andra? Här kommer några skrämmande böcker:

  • ”Dracula” – Bram Stoker
  • ”Bloodcurling Tales of Horror and the Macabre” – H.P. Lovecraft
  •  ”It” – Stephen King
  •  ”The House Next Door” – Anne Rivers Siddons
  • ”Ghost Story” – Peter Straub