Håll kontoret rent med desinfektionsmedel

När nyheten om ett nytt supervirus sprider sig över världen är det många som på alla möjliga sätt vill undvika att bli smittade. Och det finns mycket att vinna på att sköta handhygienen och att hålla rent på till exempel sitt kontor, inte bara när det gäller coronaviruset. Även andra skadliga bakterier och virus kan hållas på avstånd genom att vara noggrann med att sköta sin handhygien.

Handdesinfektionsmedel är jättebra att ha på sitt kontor, både i tider av coronavirus och under andra perioder när någons smitta sprider sig i samhället, som till exempel i februari när förkylningar och magsjuka kommer som ett brev på posten. Du kan köpa desinfektionsmedel på många olika ställen, och det är alltid bra att ha lite hemma. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du tvättar eller spritar händerna ”före måltid, mathantering och efter toalettbesök” för att undvika att smitta sprids från dina händer, till exempelvis ett dörrhandtag och vidare till en annan person. Just på kontor är det många personer som rör vid samma dörrhandtag, pennor och skrivare, och just därför kan det vara extra viktigt att vara noga med handhygienen här.

Hjälper inte mot caliciviruset

Det är dock viktigt att komma ihåg att handsprit inte hjälper mot caliciviruset, som orsakar många fall av vinterkräksjuka. Om man vill minska risken att drabbas av detta är det noggrann handtvätt med tvål och varmt vatten som gäller.

”Det finns olika typer av desinfektionsmedel, vissa är tänkta till händerna och andra till ytor.”

Att tänka på vid användning

Det finns olika typer av desinfektionsmedel, vissa är tänkta till händerna och andra till ytor. Det är viktigt att du inte använder ytdesinfektion till dina händer, då det kan vara skadligt för händerna. Det är också viktigt att inte försöka blanda till desinfektionsmedel själv, detta ökar risken för förgiftningar orsakade av desinfektionsmedel. Det är viktigt att undvika kontakt med ögon.