Skatteverket går hårt mot skattefuskare

Skattebrott och skattebedrägeri finns i olika former och i olika grader. Oavsett situation så är slarv, ignorans eller okunskap sällan tillräckligt försvar när något blir fel i bokföringen. Men det går att rätta till misstag i efterhand, och det går att reda ut missförstånd om du tar tag i det på en gång.

Driver du företag eller är osäker på om du gjort rätt i din personliga deklaration, är det smart och tryggt att låta en redovisningsbyrå hjälpa dig. Börja med att gå in på https://www.modernekonomi.se/ och läs vad en seriös redovisningsbyrå kan erbjuda. Är du företagare kan det bespara dig massor av huvudvärk, onödiga kostnader och i bästa (eller värsta) fall åtal.

Pandoraläckan tecken på åtstramning

Skatteverket har gått hårt åt skattefuskare på senare tid. Det gäller framför allt den så kallade Pandoraläckan där det framkommit att flera bolag inte deklarerat inkomster. Många företagare ser detta som en tecken på att hårdare kontroller kommer att göras generellt av Skatteverket.

Skattebrottslagen innehåller tre grader av skattefusk:

  • Skatteförseelse
  • Skattebrott
  • Grovt skattebrott

Straffet om du döms kan vara böter eller upp till sex års fängelse.

Ingen panik – gör om och rätt i stället

Om du misstänker att du gjort fel i bokföringen eller bara är osäker, är det möjligt att åtgärda det. Även om du betalt in en viss summa i moms under ett år, är det inte kört om det blivit fel. Det som normalt händer om du sköter det korrekt, är att du senare får betala in det du missade att bokföra eller deklarera. I bland det kan det bli så att du betalt in för mycket, och då får du i stället tillbaka pengar. Det viktiga är att ta tag i det direkt, annars kan det gå illa.

Så länge du tar tag i det och anlitar en redovisningsbyrå som ser till att allt blir rapporterat korrekt nu och i framtiden, är det ingen anledning att få panik. Kom också ihåg att Skatteverket svarar på frågor via telefon eller mail om du är osäker kring något specifikt. Med andra ord: Vill du göra rätt så finns det bra förutsättningar att göra det.