Byggpriserna försvårar Stockholms bostadsbrist

Ingen har undgått att det råder en kraftig bostadsbrist i Stockholm. I Sveriges huvudstad finns en av världens allra längsta bostadsköer för den som vill hyra och även att köpa kan vara tufft i vissa områden. Vad beror Stockholms bostadsbrist på?

För den som vill hyra en lägenhet i Stockholm kommer det att ta fler år, upp till nio år i många fall. Det här för att Stockholms bostadskö och bostadsbristen inte går att förneka. Anledningen till en bostadsbrist i vilken stad eller land som helst kan bero på flera anledningar. Men varför ser det ut som det gör i Stockholm?

Dyrt att bygga i huvudstaden

Det finns många anledningar till att bostadskrisen ser ut som den gör. Samtidigt som många hyresrätter ombildas till bostadsrätter, vilket gör det svårare att hyra, är det också dyrt att bygga. Byggpriserna i Stockholm målas ofta upp som ett stort problem. Det leder till att färre bostadshus byggs, vilket logiskt sett leder till att det blir svårare för människor att flytta.

”Allt färre vill bo utanför stadskärnan, vilket gör att trycket på bostäderna i centrum ökar kraftigt.”

Coronakrisen gör samtidigt att färre väljer att flytta, och vissa områden i Stockholm är betydligt värre drabbade än andra.

Generellt går det att säga att det är svårare att hitta bostäder i de centrala delarna av huvudstaden. Det här är något som gäller för nästan alla svenska städer och kommuner dock. Allt färre vill bo utanför stadskärnan, vilket gör att trycket på bostäderna i centrum ökar kraftigt.

Få hyresrätter byggs, inte minst eftersom fler av stockholmarna och övriga befolkningen ser fördelen i att köpa en bostadsrätt istället gör att hyra.