Hem » Kultur

Avicii – jobbade tills han inte klarade mer

Att som förälder ”överleva” sitt barn är otroligt tufft, något som blev en verklighet för Tim Berglings föräldrar i april 2018. För den som inte är känner igen namnet är kanske namnet ”Avicii” betydligt mer bekant. Många känslor uppstår vid förlusten av ett barn och att styra dem är allt annat än enkelt. Avicii kan man säga arbetade ihjäl sig, efter hård press från fans och en tuff konkurrensutsatt bransch.

Ett barn är ett barn oavsett ålder

Att ta sig igenom den första tiden kan kännas helt och hållet hopplöst. Därför finns professionella begravningsbyråer som hjälper och stöttar familjer som drabbats av plötslig sorg. Att sköta praktiska bestyr är omöjligt när sorgen ligger så tung att hjärtat knappast klarar av att slå. I Göteborg representerar Fjällmans begravning just den här tryggheten som behövs när föräldrar och familjer ska gå igenom förlusten av ett barn.

En förlust av ett barn en tragisk händelse oavsett ålder på barnet. Den stora house-producenten Tim Bergling, alias ”Avicii” gick bort i en ålder av 28 år. Vuxen, men ändå fortfarande ett barn för hans föräldrar. Det var den 20:e April nyheten om att en av världens främsta artister i sin genre hade dött under en resa i Muskat i Oman. Artisten hade under många år kämpat med psykisk ohälsa, vilket tragiskt nog ledde till att han självmat valde att avsluta jordelivet.

Att ta sig igenom sorgen

Sorg är de samlade tankar, känslor och reaktioner som uppstår vid en förlust av någon kär och nära. Det kan kännas bättre för stunden att inte ”erkänna” för sig själv sin djupa sorg. Som förälder är det dock viktigt att inte hålla känslor, tankar och ångest inombords utan ge sig själv rätten att vara ledsen.

Sorgen kan visa sig på olika sätt beroende på dödsfallets omständigheter. Hos föräldrar som förlorar ett friskt barn kan sorgen kännas annorlunda än de som förlorar ett barn som länge lidit av en smärtsam sjukdom. Hur människor reagerar på sorg kan också variera. Ibland kan det kännas som en stark förtvivlan och meningslöshet. Insikten om hur orättvist det är att förlora ett barn blir också påtaglig, vilken kan leda till ilska och irritation. Skuldkänslor är också en konsekvens av sorgearbetet. Trösten är dock att sorgen tenderar att avta så småningom, åtminstone i den grad att livet sakteligen kan accepteras på nytt. Att barnet får leva vidare med er, men från en annan plats.