Hem » Sport

En svensk klassiker

De senaste åren har allt fler kommit att intressera sig av att göra en svensk klassiker. En svensk klassiker innebär att man under ett år gör Vasaloppet (90 km skidåkning), Vätternrundan (300 km cykling), Vansbrosimmet (3 km simning i öppen älv) och Lidingöloppet (30 km löpning).

Samtliga tävlingar är mycket fysiskt jobbiga och kräver en hel del ansträngning från de tävlande. En anledning till att intresset för klassikern har blivit så stort kan mycket väl vara den hälsotrend som just nu sveper genom landet. Det är numera mer trendigt att träna och äta hälsosamt snarare än att lata sig på soffan och dricka öl. Det kan även bero på att media de senaste tiden har gjort många tv-program om just träning, som exempelvis Svenska Mästare eller exempelvis dokumentärserien som SVT gjorde om fyra personer som kämpade för att klara klassikern.

Viktigt att träna ordentligtvasaloppet

Den som vill göra klassikern måste verkligen träna ordentligt för att lyckas och även fast det är sommar, kan det vara bra att ha skidåkning i åtanke. En god idé för att träna skidåkning om en inte har tillgång till snö är att åka rullskidor, det är inte riktigt samma sak men ändå en väldigt bra träning som förknippas med samma muskelgrupper som vid Vasaloppet. Den som tvivlar kan ju följa SM på rullskidor, som vår egen skidstjärna Kalla deltar i. Mer om detta här.

En av de som verkar förbereda sig för att genomföra en Svensk klassiker är rapartisten Petter. Han har om inte annat blivit väldigt aktiv de senaste året och i en artikel från Svenska Dagbladets har man här skrivit om hur han har utmanat sig i någonting som kallas för Swimrun. Så här säger Petter i artikeln:

– Det kommer att vara lite kallt, jobbigt och göra lite ont. Men jag tycker att det är kul att testa sitt pannben, sätta det på spel och pressa sig själv, säger Askergren, som för drygt åtta månader sedan aldrig hade simmat en längre sträcka.

 Alla kan – men det krävs motivation

Att någon som Petter kan utmana sig själv i dessa tävlingar gör ju att en tänker att ”vem som helst” kan klara det. Och så är det nog också, men det krävs såklart förberedelser – och en jädra vilja och motivation.