Hundar kom på begravningen

Kontakten mellan djur och människor är uppenbart stor. Kanske till och med bra mycket större än vad vi tidigare har trott.

Det böjar man i alla fall fundera över när man läser om Margarita Suarez. Hon gick bort och begravdes den 15 mars, men begravningen blev något utöver det vanliga. Varför? För att hund, efter hund, efter hund, efter hund dök upp. Hundar som ingen av de i familjen förstod var de kom ifrån eller vems de var. Det visade sig då att Margarita har matat gatuhundar och katter i sitt hem i mexikanska Yucatan och dessa djur kom helt enkelt för att säga farväl. Detta har Daily Mail rapporterat om och lika så även svenska tidningar. Expressen skrev bland annat som följer:

En grupp herrelösa hundar vandrade in och lade sig ner intill kistan. De anställda på begravningsbyrån hade aldrig sett dem förr. När kistan fördes bort den 15 mars så bildade hundarna till och med en slags procession efter kistan. De lämnade Margarita först när kroppen kremerats. Margaritas dotter Patricia Urrutia är övertygad om att de kommit för att ta farväl.

Det är en mycket fin historia och att utgår från att hundarna kom för att ta farväl känns faktiskt som en trolig förklaring. Det är något unikt i relationen mellan människa och hund, någonting som är svårförklarat.

Hund ligger ned

Begravningsbyråer bör välkomna djur

Det finns inga regler för om hundar är välkomna eller inte på begravningar, detta är någonting som man själv får bestämma med kyrkan och sin begravningsbyrå. Att det sedan är ovanligt är en helt annan sak. Men händelsen med Margarita visar ju verkligen att även hundar måste vara välkomna. Om man får stopp från sin lokala kyrka kan man säkerligen ta hjälp av byrån för att hitta ett bra alternativ där även djur är välkomna att ta farväl. Sök bara på den ort du bor på samt begravningsbyrå för att hitta ett alternativ. Om du bor i exempelvis Göteborg kommer du då snart att hitta din begravningsbyrå i Göteborg som passar bäst.

Detta kan begravningsbyrån hjälpa dig med:

  • Planera allting inför begravningen
  • Ordna minnesstund och minnessidor
  • Hjälpa dig hantera sorgen