Kaffe + jobb = sant

Att vi dricker mycket kaffe i Sverige är inte en nyhet. Men däremot att kaffe skyddar mot hudcancer. Vi fördjupar oss i kaffet, dess effekter, hur den odlas och hur mycket man faktiskt bör dricka per dag.

344817-once-upon-a-time (1)I en nyhet på Svd uppdagades det nyligen att kaffe faktiskt skyddar mot hudcancer. Hudsjukdomen malignt melanom drabbar väldigt många och även här på våra nordliga breddgrader. Ju mer man dricker detsom starkare tycks dessutom skyddet vara, turligt nog. Enligt en studie utförd i USA visade det sig att just ett högt intag av kaffe hade ett negativt samband till hudcancer, alltså ju mer dessa försökspersoner drack desto lägre risk var det för hudcancer. Detta är ju en fantastisk nyhet för alla oss som stjälper i oss kopp efter kopp när eftermiddagströttheten kryper fram. Det borde också vara glädjande i Danmark, som toppar listan över de länder där koffeinintaget är som mest. Fransmännen kanske borde satsa på att ta en till kopp för att komma närmare den statistik som vi kaffegalningar i nord har.

På jobbet är det extra trevligt att ta en liten paus framför kaffekokaren. Att dricka kaffe är en mötespunkt och nästan ett sätt att leva. Inget kontor är fullständigt utan kaffe och en bra kaffebryggare, liksom annat kontorsmaterial är kaffekokaren nödvändig, inte minst för att ha nöjda och pigga medarbetare. Det svarta guldet är nämligen kaffe, inte olja – om nu någon någonsin tvekat.

Fair trade och ekologiskt

Att sedan välja ett ekologiskt kaffe är en enkel insats för både en bättre miljö men även bättre arbetsförhållanden för de som jobbar med kaffebönor ute på åkrar i varmare delar av världen. Fair trade-kaffet är det också oerhört bra att välja om det nu finns en tvekan, det ger mer pengar till kaffebönderna. År 2013 stod fair trade-kaffet för bara sju procent av den totala kaffemarknaden i Sverige enligt GP, men siffrorna ökar i takt med medvetenheten hos konsumenterna och i och med att även priset sänks när fler och fler konkurrerar. Det viktigaste är ju att det finns ett alternativ som konsument och att man kan göra valet att köpa fair trade- eller regnskogs-märkt kaffe. Syftet med fair trade är att kaffeodlarna ska kunna leva på sin odling och drivas ut ur sin fattigdom, något en kanske inte tänker på när man dricker sin första kopp kaffe och tittar ut på en snöklädd gata i november. Andra produkter som det är bra och viktigt att köpa med fair trade-märkning är bananer, vin och choklad.

I DN rapporterades det nyligen om att man dock inte bör dricka mer än 4 koppar kaffe om dagen, inte för att det är skadligt att komma över den gränsen utan för att mindre än 4 koppar är fastställt säkert för alla. Om man är gravid bör kaffekonsumtionen sträcka sig till 2 koppar endast. Dock bör man som kaffedrickare räkna med alla andra drycker som också innehåller koffein, så som Coca-Cola och Redbull. Sådana energidrycker är ofta fullpumpade med koffein och intag av alla dessa produkter tillsammans med kaffe en dag gör att man går över gränsen för vad som är att anse som hälsosamt.

Sammanfattningsvis:

  • Kaffe kopp (2)Drick kaffe, det är faktiskt bra för dig
  • Drick dock inte mer än 4 koppar per dag
  • Är du gravid så ska du endast dricka max 2 koppar per dag
  • Drick fair trade och ekologiskt kaffe för både miljön och kaffeböndernas skull