Långa telefonköer till svenska myndigheter

Allt fler svenska myndigheter kritiseras för att ha alltför långa väntetider i sina telefonköer, trots att man i vissa fall som inringare är i desperat behov av snabbt svar såsom när man exempelvis ringer till larmnumret 112.

????????????????????????????????????????Något som är ytterst viktigt för att ett företag, oavsett ägare, ska fungera så effektivt som möjligt är att man har bra telefonilösningar så att man kan kommunicera både internt och externt – och det är något som svenska myndigheter misslyckas med. Enligt Sveriges radio är exempelvis telefonköerna till Försäkringskassan ett svårlöst problem som man dessutom förnekar från myndighetens sida. Istället svarar man att det under vissa perioder är längre köer än vad det är under andra och att man under dessa perioder har svårt att få in extrapersonal på kort varsel. Likaså finns det även privata företag som har samma problem och bör se över sin telefoni. Till exempel skriver tidningen IDG om hur det under januari i år varit väntetider på över två timmar för Bredbandsbolagets kunder vilket man från deras sida förklarat bero på driftstörningar och flertalet nya kunder. Dock är både Försäkringskassan och Bredbandsbolaget sådana företag där man förväntar sig en viss tid i telefonkö innan man får prata med en handläggare, men ett nummer där man förväntar sig hjälp inom loppet av några sekunder är ju faktiskt när man ringer larmnumret 112 – men när en familj i Göteborg behövde akut hjälp då deras 10 månader gamla bebis nästan slutade andas så möttes man istället av en telefonsvarare, och så får det absolut inte gå till.

”- Vi är hänvisade att ringa ett enda nummer i nödsituationer och då förväntar man sig att någon svarar. Hur överbelastat kan 112 vara en vanlig måndagsmorgon?” läs mer här.