När barnen utsätts för fara

I dag rapporteras det allt oftare om att barn försvinner. Det kan handla om att barnet går vilse eller om att det helt enkelt blir kidnappat. Du har antagligen hört om att barn lockas med från skolgårdar, lekplatser och annat. Det är inte helt lätt att alltid ha koll på sitt barn, men du kan minska risken att något sker.

barnGenom att sätta på ditt barn en GPS-klocka som finns här kan du genom din mobil se var barnet befinner sig. En klocka är sådant barnet ofta kan ha på sig och som inte är ett hinder vid idrott och liknande. Det är inte heller allt för uppenbart att det är en GPS. Men att spåra ett äldre barn kan vara svårt då barnet lätt kan ta av klockan. Då finns det andra åtgärder som är bra att ha koll på som förälder.

Lär barnen att agera rätt

När barnen stöter på en främling som lockar med godis, glass eller kanske med att barnet får klappa deras hund gäller det att du som förälder lärt ditt barn att agera på rätt sätt. Genom att lära ditt barn de här lätta stegen minskar du risken för att något ska hända:

  • Lär barnet att vänligt men bestämt säga nej
  • En bra regel är att barnet ska ringa eller meddela sig på annat sätt innan det följer med andra
  • Låt inte barnet ta emot godis och annat från totala främlingar
  • Lär barnet att påkalla andras uppmärksamhet
  • Låt det krävas ett lösenord om någon annan ska hämta barnet

 

Ett nej är alltid ett nej

Om du som förälder har sagt till ditt barn att det inte ska åka bil med främmande personer som barnet inte träffat, eller om du sagt till barnet att det inte får följa med en kompis hem den aktuella dagen ska barnet alltid acceptera det. Du som förälder måste lära ditt barn att ett nej är ett nej. Om du sätter igång och letar efter barnet när det bara följt med en kompis hem utan lov tar det upp stora resurser i samhället. Ditt barn måste respektera det du säger. Det är en sak som kan rädda livet på barnet vid ett kidnappningsförsök eller annan händelse.