Så förbereder du dig på en kris

Nu när det är snökaos ute förs tankarna till framtida extremväder och vikten av att kunna klara sig på egen hand om samhällets institutioner och instanser inte kan hjälpa till. Vad finns det egentligen att tänka på?

Är du också en av de som vill vara förberedd på både extremt väder och andra krissituationer? Du är inte ensam, allt fler vill vara beredda och säkra på att de klarar sig bra även när strömmen och vattnet är avstängt. Criseq erbjuder allt inom prepping och där hittar du allt från vevradio med solcell till vattenfilter, spritkök och färdiga krislådor.

Förbereder sig på kris genom att bli självförsörjande

I Dagens Nyheter går det att läsa om en prepper som strävar efter att bli helt självförsörjande och det är politisk övertygelse som är skälet till att göra sig redo, inte bara för extrema situationer med kokande hetta, isiga vindar eller stormar. Efter stormen Alfrida förra hösten, då ca 100 000 svenskar blev strömlösa, blev det allt fler som såg till att förbereda sig för extraordinära kriser med stormkök, radio som vevas igång och ficklampor. Vissa förlitar sig på staten vid en kris, medan andra helt tänker tvärtom och förlitar sig på individen och flyr städerna för att bli självförsörjande på landsbygden, med djur, jordbruk, vedhuggning och allt annat som hör till.

I Expressen går det att läsa om hur du klarar ett snöoväder, bland annat måste du tänka på hur du skulle klara dig utan rinnande vatten, värme i elementen, toalett och el i upp till en vecka. Det kan faktiskt hända om allt slås ut och du inte får hjälp av samhället ett staten under några dygn, försvarsberedningen vill att vi ska vara beredda på att klara extremväder i en vecka. Tänk först och främst på de fem saker som en människa behöver för att klara sig, det är vatten, mat, värme och ljus, information och sömn. Tillgodoser du dessa behov har du kommit en bra bit på vägen mot överlevnad. Förvara dricksvatten i rena dunkar, med flera små snarare än en stor dunk. Ha konserver med olika typer av mat hemma, men även ris och pasta, engångstallrikar, friluftskök och bränsle, ha varma kläder och portabel kamin.

Mer tips här i SVT.