Skärpta krav för smslåneföretag

Många är det som väljer att ta ett snabbt lån och det är även många som hamnar i en skuldfälla som är svår att ta sig ur. Genom skärpta krav vill Regeringen nu försöka få bort oseriösa aktörer och skapa ett sundare system. 

10602140--Att ta ett lån är en självklarhet för de flesta människor för att kunna leva ett så bra och skönt liv man vill med både bostad och bil. När det kommer till smslån så har dessa lån fått en oerhörd dålig klang i takt med att fler och fler hamnar hos Kronofogden.Detta vill man försöka stoppa genom att införa hårdare krav mot företag som bedriver dessa typer av lån. Vilket kommer skapa en större trygghet frö låntagare att vet att ett smslån från meddelandelan.se är tryggt och seriöst istället för att landa hos ett företag med osunda regler och villkor som man helt kanske inte förstår. Att ta ett snabbt lån är en otrolig frihet och något bra att ha, för har man en anmärkning och är i behov av ett snabbt lån han dessa lån vara enda vägen ut för att rädda sig mot en stor katastrof. Men visst handlar det även om att många människor måste ta dessa lån på allvar – vilket man borde göra med alla lån. För ett lån är ett lån som man måste betala tillbaka och detta med ränta.

Kostnadstak och skärpta marknadsföringskrav

Expressen skriver att den nya utredningen ska undersöka om det går att göra lagstiftningar kring följande:

  • Om man ska kunna införa ett visst räntetak där man då begränsar kreditgivaren från att kunna ta ut hur hög ränta som möjligt.
  • Ge långivaren större ansvar kring bristande kreditprövningar.
  • För att minska impulslån vill man ha krav på skriftligt undertecknande.
  • ett skarpare information- och marknadsföringskrav.

Om det blir så att man lyckas få igenom dessa punkter kommer många oseriösa företag att falla bort samt att det skapar större trygghet mot låntagarna. Aftonbladet.se skriver om säkrare sms-lån till följd av detta och att Finansinspektionen ska få rätt att pröva företagen. Vidare i artikeln går det även att läsa att det är nu fler som klarar av att betala tillbaka sina lån, vilket är glädjande nyheter. Dock är det fortfarande runt 50 000 ärenden som årligen kommer in till Kronofogden.

Eget ansvar som privatperson

Regeringen kan göra mycket, men de kan inte göra allt. Om vi vill ha kvar dessa lån och inte läsa jobbiga artiklar om människor som hamnar i skuldfällan är det viktigt att man börjar med sig själv och funderar på varför man behöver ta detta lån och om man har möjlighet att kunna betala tillbaka. Om det kommer gynna en och man har en betalningsplan tillbaka är det en väg att vandra, annars kan det vara klokt att fundera på om det är bra långsiktigt att ta detta lån, även om det känns så i stunden.