Två begravningar: en souldrottning och en krigshjälte

Nyligen förlorade världen två betydelsefulla personer. Senatorn John McCain och soulstjärnan Aretha Franklin dog i år. Deras begravningar blev väldokumenterade händelser med stor innebörd för de efterlevande. I den här texten tar vi en närmare titt på dessa.

Alla ska vi dö. Förhoppningsvis dröjer det länge, men dagen kommer, det är ett som är säkert. Därför är det aldrig för tidigt att tänka kring hur du vill bli ihågkommen av dina efterlevande. En begravning, då den fungerar som bäst, är en hyllning till den avlidnes liv. Om du vill ordna med din egen, eller någon närståendes begravning, kan du höra av dig till en begravningsbyrå, till exempel: fenixbegravning.se

Men vissa av oss lämnar avtryck som är extra omfattande, som sträcker sig lång bortom människorna i ens omedelbara omgivning. Det kan handla om ett livsverk som berört många, en uppoffring för ett större syfte, eller en legend som lever vidare.

Nyligen slocknade två betydande ljus på stjärnhimlen: Aretha Franklin och John McCain. Den ena var soulens drottning, den andre en dekorerad amerikansk krigshjälte och republikansk politiker. Deras begravningar var inte bara avsked för närstående – de var också uttryck för den kulturella innebörd som de två har haft på den amerikanska folksjälen.

En drottnings begravning

En kunglig begravning brukar vara en ganska tillknäppt affär, med begränsat utrymme för känslosvallande uttryck. Men när en souldrottnings liv ska hyllas finns inga sådana gränser, inga traditioner att ta hänsyn till. Istället var Franklins begravning präglad av musik – och hade en gästlista som skulle göra festivalarrangörer gröna av avund. Bland de som uppträdde fanns till exempel Stevie Wonder som sjöng sin låt As, Jennifer Hudson som sjöng den populära psalmen Amazing grace och Ariana Grande som sjöng en av Franklins främsta hits – (You make me fee like) A Natural Woman.

Det var även många som höll tal, däribland filmregissören Tyler Perry och artisten Smokey Robinson. Och expresidenterna George W Bush, Bill Clinton och Barack Obama skrev alla hälsningar och brev som lästes upp vid ceremonin. I sin hyllning kallar Clinton sig själv för en Aretha-groupie och Obama understryker det upplyftande och hoppfulla i Franklins musik.

Ett annat hedrande kom från Detroits borgmästare – Mike Duggan, som tillkännagav att han har för avsikt att döpa om amfiteatern Chene Park – Franklins hemmaplan – efter den framlidne soulartisten.

Hyllningar över partigränserna

John McCain har varit en framträdande figur inom amerikansk politik, inte minst i samband med valåret 2008 – då han var republikanernas presidentkandidat. I slutändan förlorade McCain mot Barack Obama.

Hyllningar över McCain regnade in – både från demokrater och republikaner. Men det var många som undrade hur president Trump skulle reagera på nyheten om McCains bortgång. Detta eftersom McCain var en av Trumps mest uttalade kritiker. De båda har utbytt hårda ord under de senaste månaderna. Bland annat ansåg McCain – i likhet med många andra – att Trumps uppförande vid möte med den ryske presidenten Vladimir Putin var opassande. Trump har, å sin sida, uttalat sig nedsättande om McCains krigserfarenheter och det faktum att denne lät sig fångas av fienden. Men Trump uttryckte via twitter, efter att denne informerats om McCains bortgång, sina sympatier för McCains familj. Presidenten bjöds dock inte in till begravningen, och ceremonin har beskrivits som ett motståndsmöte för de som ogillar Trump. McCain såg med andra ord till att hans begravning fungerade som en sista politisk gärning.