Här är det bäst att bo

Vi skrev i ett tidigare inlägg om hur det är långa, långa telefonköer till många av de svenska myndigheterna, trots att man kanske är i desperat behov av hjälp. Inte superbra kanske. I dagens inlägg skriver vi istället om vilken kommun i Sverige som utsetts till den bästa att bo i.

Det är i DN som vi kan läsa att Stockholm är utsedd till Sveriges bästa kommun att sätta ner flyttpålarna i. Det visar sig nämligen att det är här det är bäst att bo, samt att klyftan mellan stad och land är stor. I Stockholm är det bra att bo i på grund av faktorer så som möjligheten till arbete, hälsa, öppenhet och tolerans – det handlar villkoren för boende och regional utveckling i stort. Andra faktorer eller variabler är tillgång till upplevelser, kulturutbudet, offentlig service som skola, sjukvård och polis.

Urbaniseringen är tydlig

Klarastrandsleden StockholmEfter Stockholm kommer Lunds kommun på andra plats och Uppsala på tredje. Det betyder att två utpräglade studentstäder faktiskt är med och toppas listan. Längst ner på bäst-att-bo-listan hittar vi Högsby kommun i Småland som har haft en utflyttningsprocess sedan sextio år tillbaka, alltså sedan 1950-talet. Urbaniseringen är en pågående trend i hela landet dock och folk flyttar mer och mer till städer och landsbygden överges, särskilt om det är dåliga kommunikationer därimellan.

Ja det är ju härligt att bo i en lugn miljö men givetvis kan detta bli till ett stort hinder när man till exempel har barn som går i skolan inne i en tätort, vilket betyder mycket skjutsande och åkande med bil och att lokaltrafiken faktiskt måste fungera för att tillvaron ska kunna gå ihop och fungera smidigt. Sedan är det ju roligt att leva ett liv med kultur, något som det är lättare att få tillgång till i städer jämfört med i många ställen på landsbygden, där till och med mataffärerna har svårt att klara sig och försvinner. En ond cirkel helt enkelt.