Intresset för fjällvandring ökar

Intresset för att fjällvandra har ökat markant de senaste åren. I alla fall enligt en enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet gjort. Det är alla typer av människor i alla åldrar som beger sig ur på fjällvandring, men främst är det unga oerfarna män som hittat till vandringen och bidragit till ökningen.

grovenediger-359483_640Det finns någon typ av friluftsliv för alla, visst är det så. Men en av de mest populära formerna för friluftsliv har blivit att vandra i natur, och inte minst att vandra i fjällen. Det är ett otroligt vackert och häftigt landskap som inte gör sig rätta på bild, vilket lockar många. Men det kan även ha sina nackdelar om man inte vet hur man ska klä sig eller packa. Utrustning i nya miljöer där vädret kan slå om snabbt är a och o. Och det gäller att vara beredd på en utmaning.

Många överskattar sin förmåga

Tyvärr blir det allt vanligare att man ser folk som överskattar sin förmåga vad gäller fjällvandring. Det handlar helt enkelt om brist på erfarenhet. Det är idag vanligt att folk styrketränar och löper intensivt, men att fjällvandra är en helt annan grej. Här måste du verkligen känna din kropp och ditt psyke för att lyckas, vara förberedd och ha lite tur. Det är alltså många faktorer som spelar in på hur det kan gå. Och det är ingen barnlek heller, det kan gå riktigt illa om man inte är varsam. Fjällen har speciellt under sommaren lockat många unga, och man kan i Sverige vandra allt från Kungsleden och Jämtlandstraingeln till att bestiga Kebnekaises sydtopp.

Fjällsäkerhetsrådet har gjort en undersökning

Denna undersökning visar på att det inte bara är fler som är intresserade av att vandra i fjällen och att det är fler som i allt större utsträckning som gör det, utan att den större ökningen av de som åker till fjällen är unga män mellan 18-30 år och att de är ovana att fjällvandra, skriver Sydsvenskan i en artikel. Denna besökare skiljer sig också från de lite mer vana fjällvandrarna på så vis att de ofta tältar under sin fjällvandring. 

Vädret kan slå om

Varför är det så många som är så dåligt förberedd och oerfarna? Det går lätt att googla sig till information om fjällvandring, och den mesta innehåller tips om packning och att vara förberedd. Men ändå är det många som inte orkar och överskattar sin förmåga. Detta beror till stor del på att vädret kan slå om väldigt fort i fjällen, och regn, snö och is snabbt gör dig kall och får dig att gå vilse. Det är dessutom inte lika fridfullt och mycket mer krävande att vandra i dåligt väder. Det är inte heller alltid som mobiltelefonen fungerar om hjälp skulle behövas, det ska man veta med sig.