Rekord för påskmaten

I år spås bli ett rekordår för mathandeln till påsken. Vi svenskar väntas handlar för över 7 miljarder kronor under påskveckan och redan under skärtorsdagen ökar vi våra inköp med över 80 procent jämfört med en vanlig torsdag. De varor som ökar mest i försäljning lär vara prinskorv, sill, lax, godis och ägg.

573146-colorful-dyed-easter-eggs

I slutet på förra året skrev vi om att HUI spådde ett rekord i julhandeln. Deras spådom blev sann och vi köpte faktiskt rekordmycket julklappar förra året. Varje år går man ut med en sådan här spådom vad gäller årets julhandel, men man brukar även spå hur det går för mathandeln i påsk. Påsken är nämligen efter julen årets viktigaste helg för livsmedelshandlarna och självklart vill de veta hur det kan gå för dem just den här påsken.

7 miljarder kronor

De spådomar som finns inför den här påsken är positiva för handlarna eftersom det väntas bli ett rekordår och man tror att svenskarna kommer köpa mat för över 7 miljarder kronor under årets påskvecka. Svensk handels prognos visar att försäljningen av prinskorv kommer öka med 442 procent, sill med 333 procent och lax med 344 procent om man jämför med en genomsnittsvecka. Redan under skärtorsdagen väntas vi köpa mat för runt 1 747 miljoner kronor, och det är ungefär 80 procent mer än en vanlig torsdag. Enligt Svensk handels prognos väntas svenskarna satsa mer på premiumprodukter och ekologisk mat under påskveckan. Några livsmedel som även ökar kraftigt i försäljning är godis och ägg.

”Håll traditionerna”

Kocken Leif Mannerström uppmanar alla påskfirare att lämna experimenten till resten av året och satsa på säkra kort och hålla traditionerna under påsken. Han säger även att han gläds över att vi svenskar äter mycket sill även under påsken och att han själv brukar äta lax, sparris och lamm under påsken. Läs mer.