Bolån och bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden i Sverige har haft en uppåtgående trend under många år tack vare låga räntor och bostadsbrist. För tillfället har prisuppgången mattats av och priserna har stabiliserat sig men är fortfarande höga jämfört med början av 2000-talet.

Skälet till att prisuppgången kom av sig beror bland annat på politiska beslut som togs för att undvika en kommande bostadsbubbla. Bland annat infördes ett amorteringskrav som innebär att alla som köper en ny bostad måste amortera en viss procent varje år för att få ta ett bolån. Även bolånetaket har haft en stabiliserande effekt på bostadsmarknaden. Reglerna innebär att ett bolån endast får ges för maximalt 85 % av marknadsvärdet på bostaden och att resterande 15 % måste finansieras på annat sätt, vanligtvis med en egen kontantinsats.

nybyggt husBostadsmarknaden idag

Priserna på bostäder har under 2000-talet stigit kraftigt i alla Sveriges större städer. I slutet av 10-talet började dock prisutvecklingen mattas av som en följd av bland annat bolånetak och amorteringskrav. Trots avmattningen på bostadsmarknaden är priserna fortsatt höga i Stockholm och andra storstäder, vilket gör att många unga förstagångsköpare har svårt att köpa en bostad och tvingas flytta runt mellan andrahandskontrakt. I de mest eftertraktade områdena i Stockholm kostar en liten etta ofta långt över 2 miljoner kronor, ett pris som det går att köpa en villa för i många glesbygdsområden. Enligt mäklarstatistiken för december 2019 var kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Stockholms kommun i snitt drygt 70 000 kr medan snittpriset i centrala Göteborg var dryga 60 000 kr per kvadratmeter.

nyckel i låsAtt köpa bostad

För att ha råd att köpa en egen bostad behöver de allra flesta ansöka om ett bolån hos en bank. Hos Nordax Bank kan du få ett bolån även om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar. Innan du ansöker om ett lån är det bra att fundera igenom vilken typ av bostad som skulle passa dig bäst. Skriv gärna ner en lista på önskemål som till exempel ett visst antal rum, närhet till kommunikationer, parkeringsmöjligheter, balkong o.s.v. Listan kan göras nästan hur lång som helst och när du är klar med den kommer du antagligen att inse att du måste börja prioritera. Har du till exempel skrivit ner att du önskar stora naturområden vid knuten och även skrivit att du vill ha nära till pendeltåg och bussar kommer du att behöva fundera över vad som är viktigast eftersom det inte går att få både och.

När du beslutat dig för vilken typ av bostad du behöver och i vilka områden du kan tänka dig att bo är det dags att kontakta banken för att få ett lånelöfte som anger hur mycket pengar du får låna. Lånelöftet brukar ha en begränsad giltighetstid på till exempel 6 månader och måste därför förnyas om bostadsköpet drar ut på tiden.

Med ett lånelöfte i handen är det dags att gå på visningar. Gå på så många som möjligt för att få en bättre överblick över för- och nackdelar med olika boenden. Kom också ihåg att hålla huvudet kallt och inte dras med i budgivningen utan sätt ett pristak och dra dig ur när buden sticker iväg över ditt tak.

  • Ansök om lånelöfte
  • Gå på flera visningar
  • Sätt ett tak för budgivningen