Personlarm och säkerhet på arbetsplatsen

Under senare tid har osäkra arbetssituationer inom många branscher uppdagats. Ett resultat av detta är att fler och fler yrkespersoner utrustas med personlarm. Men hur ser hotbilden egentligen ut?

Ett personlarm är ett larm som gör det möjligt för människor i rörelse, eller som ofta befinner sig i utsatta arbetssituationer, att känna större trygghet. Larmen blir mer och mer teknologiskt utvecklade och lättare att använda. Här är några av de arbetsplatser som använder sig av den nya tekniken – och varför.

Arbetsplatser med personlarm

  • Ekerö kommun. Efter att en artikel publicerades i Aftonbladet, där man redovisade för kostnaderna för kommunens representationsarbete, började hatbrev regna in till de anställda. Bland annat lades fokus vid krogbesök och en resa till Vemdalen – som kostade skattebetalarna i kommunen 250 000 kronor. Den ökade hotbilden mot kommunalanställda är tyvärr inget som är unikt för Ekerö – mer än var tredje förtroendevald i Stockholm har någon gång känt sig hotad på grund av sitt yrke.
  • PostNord. Inte så mycket på grund av den frustration som ibland riktats mot företaget. Utan snarare på grund av det faktum att de ofta fraktar värdefullt gods. Och att det blir allt vanligare med rån av transporter.
  • Malmö universitetssjukhus. Hoten har ökat lavinartat inom akutvården, och även inom förlossningsvården. Här har hoten blivit så vanliga och allvarliga att man behövt angripa problemet från flera håll. Bland annat genom att utrusta alla i personalen med personlarm – men också genom nya regler för anhöriga, kameraövervakning och att alltid ha väktare tillgängliga.
  • Högsby bibliotek. Det är ingen enskild händelse som gjort att de i personalen som har mest kontakt med besökarna utrustats med personlarm. Men ibland har det varit orolig stämning på biblioteket – och enligt nya rapporter bemöts bibliotekspersonal allt oftare på ett hotfullt sätt.
  • Stockholms parker.  I fjol blev en parkarbetare misshandlad i Rålambshovsparken och bolaget som står för parkskötseln i staden berättar att klimatet blivit hårdare för de anställda. Därför har man nu börjat utrusta personalen med personlarm – och tillämpat nya arbetsrutiner. Idag är man till exempel alltid två som arbetar tillsammans och man försöker undvika tider på dygnet då det vanligtvis är som stökigast i parkerna.